Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretet

2010.11.20

 A szeretet elsősorban nem egy meghatározott személyhez fűződő viszony; a szeretet magatartás, a jellem beállítottsága, amely meghatározza az illető személy viszonyulását, nem a szeretet egy bizonyos „tárgyához”, hanem a világ egészéhez.Erich Fromm

 

 

200px-corazon.svg.png

 

            A szív gyakran jelképezi a szeretetet.  

 

 

Mi a szeretet?

 

" A szeretet a másik ember vélekedésének, gondolatainak és álmainak tisztelete, együttérzés a hibáiban, és az az elv, hogy kisebb áldozatot hozunk azért, hogy neki ne kelljen nagyobb áldozatot hoznia.” 

 

Tanítás a szeretetről/szerelemről

 

 

„A szeretetnek, s így és a szerelemnek is létezik egy olyan formája, amikor a

másikban a Lehetőséget keressük, a valamilyen értelemben vett potenciált.

A változás lehetőségét, a változtatás lehetőségét, vagy ezek elkerülésének lehetőségét.

Ez egyfajta párkapcsolati és önmegvalósítási opportunizmus, amivel valójában önmagunkat szeretjük, nem a másikat.

Még Rómeó és Júlia is így szerették egymást: a lázadás lehetőségét szerették a másikban, a szabadság lehetőségét, de nem a másik szabadságáét, hanem a sajátjukét.

Önmagukat szerették a másikuk oldalán.

Mindez nem több, mint megbúvó önzés.

Azon a tévedésen alapszik, hogy egy ember életét a sikerei és kudarcai alapján kell megítélni, valójában azonban az önmagunkkal szemben támasztott elvárások számítanak, és az erőfeszítés, mellyel azoknak meg akarunk felelni.

Az ember élete ebben a két dologban; ebben az eszmében mérhető.

Ha igazán szeretsz valakit, ezt az eszmét szereted: az erőfeszítését, mellyel szembeszáll a saját kihívásaival, és magukat a kihívásait, ha szimpatikusak, ha egyet tudsz velük érteni, ha fel tudsz rájuk nézni.

Ha igazán szeretsz valakit, az ebbéli törekvésében akarod őt előrevinni, emelni, őt akarod többé tenni, nem magadat, s így akarsz e közös nagyobb dolog részesévé válni.

Ha igazán önzetlenül szerelmes vagy, az eszméjébe vagy szerelmes; és ettől a pillanattól kezdve az a törekvés hordozza magában a boldogságot, mellyel melléje állsz, mögéje állsz, kiállsz mellette, kiállsz érte és hiszel benne - ahogy bármilyen hétköznapi eszmében is.

 

 

 

 

                    

 

 
 

 

Utolsó kép


Elérhetőség

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 25642
Hónap: 62
Nap: 2